2022-04-27 07:46:55• hírek • hirado.hu

Hóból kiolvadt történelmi kincsre bukkant egy túrázó

A 2019-es expedíció során előkerült leletek megerősítik, hogy egykor egy forgalmas útvonal húzódott a térségben, amely a szárazföldet kötötte össze a partokkal. Úgy tűnik, a régió ehajdani lakói igen mobilisak voltak - írja a hirado.hu.

Vaskori lábbelit találtak a közép-norvégiai Jotunheimen-hegységben – számol be a Live Science. A felfedezés megerősíti, hogy 1700 évvel ezelőtt egy forgalmas útvonal húzódott a területen keresztül. Az olvadás hatására az utóbbi időkben számos izgalmas lelet került elő Norvégiában a hegyi jégből és hóból – találtak például ősi fegyvereket, illetve síléceket. A szandálra egy túrázó lett figyelmes 2019 augusztusának végén, aki értesítette a gleccserekben és jégfoltokban konzerválódott leletekkel foglalkozó Secrets of the Ice csapatát. Espen Finstad régész szerint a férfi megküldte a GPS koordinátákat és néhány fotót, a tárgyat pedig nagyon helyesen érintetlenül hagyta – írja a National Geographic.


Ahogy a szakértők készülődtek, az időjárás-előrejelzésből kiderült, hogy havazás közeleg. Mivel attól tartottak, hogy a lábbeli hosszú időre ismét betemetődik, nem késlekedtek, és szeptember 2-án már be is gyűjtötték a szandált.


Finstad szerint egykori használója a kényelem kedvéért szövettel vagy bőrrel bélelhette ki a lábbelit. A szandál stílusát a római divat inspirálhatta, ami azt sugallja, hogy tulajdonosának kapcsolata volt a külvilággal.


A szénizotópos elemzésből kiderült, hogy a lelet időszámítás szerint 300 körül készült. A kutatók egyéb maradványokat, köztük textíliadarabokat is felfedeztek a környéken, de egyik tárgy sem volt olyan régi, mint a szandál. A 2019-es expedíció során előkerült leletek megerősítik, hogy egykor egy forgalmas útvonal húzódott a térségben, amely a szárazföldet kötötte össze a partokkal. Úgy tűnik, a régió egykori lakói igen mobilisak voltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: